Rotor og fjernstyring

Hvis du noen gang skal lage noe lignende kan jeg her summere opp litt som kan hjelpe deg videre.
Jeg valgte en rotor som går på 12 volt, siden den skal brukes på hytta der det ikke er lagt inn strøm. Rotoren jeg valgte ble bestilt fra DX-SHOP i England. Grunnen for å bestille den der vår å få en rotor med RS-232 port (9pin) og ikke usb som de fleste som selges i Norge. Rotorkontrollen kan styres fra knapper i fronten eller ved å bruke en egen mus med programerbare knapper, musen kobles bak på kontrollboksen. Når du bruker webswitch 1216 H trenger du ikke bruke software som følger med rotoren fordi webswitch 1216 H har innebygget webside med rotorstyring.
Ved å bruke F tasten på front av rotorkontrollen kan du veksle mellom bruk av mus med 6 forhåndsdefinerte rotorretinger/pc styring/fjernkontroll. 
Dersom du kobler RS-232 porten fra rotorkontrollen direkte til pc vil den kunne styres fra kjente program som Hamradio Deluxe og flere. 
Hvis du bruker fjernstyring av din radio med boksen RRC-1258 trenger du ikke bruke Webswitch 1216-H,- Du kjører da enkelt RS232 signalet direkte fra rotorkontrollen og gjennom RRC-1258 boksen til hjemmepc. (Da må du bruke noe software på din pc, eksempelvis Hamradio Deluxe.)
SPID RAK Rotor 12 Volt drift. 
  • 1 grader nøyaktighet avlesning
  • Manuelt, Automatisk, skanning og Programmerbare modi
  • Stor Soft Grønn LED-skjerm
  • Serie Computer Interface med programvare leveres inkludert Hygain, Orion og Yaesu emuleringsmoduser.
  • Kan nullstilles ved en hvilken som helst stilling
  • + / – 180 grader over-grensen med elektronisk programmerbar grense kontroll
  • Designet for max 60mm input / 50mm output mast / stang
  • Adaptor plate tilgjengelig for å montere rotator inni tårnet/hovedenheten.
  •  Strømforsyning 12-18V (beste prestasjonen på 18V)
  • Hastighet for 360 grader: 12V – 120 Sec, 18V – 90 Sec

For å få til en web basert eller telefon/app basert drift av rotoren valgte jeg WebSwitch 1216H ( Ham Versionen) med utvidede fungsjoner. Denne har jeg kjøpt på Microbit (Sverige).

Du må også huske å bestille RS-232 Adapter kablen 9PM 1216S Denne kablen kobles til innvendig i webswitch 1216-H og kobles med forlengelseskabel direkte til 9pin RS-232 port bak på rotorkontrollen. 

Plassert i et skap med12 volt blir dette riktig så bra. 

Som tidligere bilelektrikker liker jeg masse ledninger med brytere og passende sikringer for alle forbrukerne. Alle kurser merkes skikkelig. Alle ledninger fortinnes og alle kabelsko loddes. Alle kurser sikres med passende hengesikringer i forsjellige valører. Automatsikringene merket aeg brukes som av og på brytere og er sikret med egne hengesikringer. Nederst til venstre ser du en omformer 12 volt til 9 volt som forsyner en webswitch med 8 uttak rj45. 

Sikring fra batteribank er 40 amp til hovedbryter. Batteribanken er 1200 ampertimer og lades av 7 solpanel.

En liten sveisejobb ble det også for å lage nytt feste til rotoren. 

Her har rotoren med rør og antenner kommet opp. 

Jeg har valgt å holde en lav profil siden jeg allerede har 560 høydemeter over havet. 

Øverst ser du en 5 ellementer vertikalmontert 2 m, hvor signalet blir matet inn i to stykk foldede elementer som er faset 180 grader.
I midten ser du en 8 el. 2m horisontalt montert for testkjøring.
Nederst ser du en 3 el. 6m beem.
Dette er et prøveoppsett og muligens bevilger julenissen meg en HF beem som skal opp her etterhvert.

Her ser du et bilde av hvordan jeg styrer rotoren. 

Webswitch 1216H har også veldig mange andre fungsjoner som jeg kan komme tilbake til senere. Den har blandt annet mulighet for å styre 5 stk. relle som kan brukes for å bytte antenner (må ha eget koax relle eller lignende) Du kan også montere inntil 25 stk tempratursensorer med avlesning på websiden/app.

Selve webswitchen bruker lite støm og du forhåndsdefinerer et relle som blir brukt til strømforsyning til rotorkontrollen og rotoren får da strøm fra rotorkontrollen. (alså ikke noe forbruk til rotoren så lenge dette relle er av).

På vinterstid blir det for dårlig med 12 volt drift, derfor har jeg valgt å øke spenningen til 24 volt.

Spenning 24 volt blir levert direkte til boks for rotorkontrollen.

@LA3SHA 2018

Legg igjen en kommentar